+381 (11) 228 15 21
Gandijeva 148a, 11 070 N.Beograd
Korpa

Priručnik za samostalnu pripremu tečnosti

 

Kako samostalno napraviti

tečnost za e-cigaretu?

 

Ovo je mali tutorijal za pomoć pri samostalnoj pripremi tečnosti za e-cigaretu, nastao kao plod ličnog iskustva autora. Pretpostavka je da je korisnik upoznat sa osnovnim terminima ove materije, kao i da je svestan svih zdravstvenih i bezbednosnih rizika koje samostalno spravljanje tečnosti nosi. Autor nije odgovoran za bilo kakve posledice do kojih može doći usled nestručnog ili nesavesnog rukovanja, stoga Vas molim da OVO NE POKUŠAVATE UKOLIKO NISTE APSOLUTNO SIGURNI U SEBE I SVOJE ZNANJE O ONOME ŠTO TREBA DA URADITE.

 

Da bi sami napravili e-tečnost treba da znate:

- koju nikotinsku bazu želite da upotrebite

- koja jačina tečnosti Vam odgovara

- kakav ukus(aromu) želite da dobijete.

Najbolje je da u startu pokušate da napravite tečnost poput neke koju ste već probali i koja Vam se sviđa. Kada ovladate postupkom i terminologijom, onda su mogućnosti za improvizovanje i pravljenje sopstvenih mikseva i ukusa neograničene.


1.BAZA

Baze su nešto poput “nosača” tj. osnove e-tečnosti i predstavljaju kombinaciju sledećih komponenti: Propilen glikola(PG), Glicerina(VG), nikotina i vode.
PG daje oštriji ukus i jači udar u grlo(TH), ali zato i manje pare.
VG daje obilniju paru, ali "ubija aromu" i TH.
Određenom broju ljudi PG ne prija, oni zato koriste kombinovane baze (poznate i kao VG-PG, VPG...) ili baze bez PG-a (VG baze).

Baza je dakle, jednostavno rečeno, e-tečnost bez arome koja u sebi ima određenu količinu nikotina.

Baza se, kao takva, može pariti ali se to ne preporučuje – jer nema arome pa je i užitak nikakav.

PG i VG su u svom čistom stanju isuviše gusti za parenje, zato se u njih dodaje voda.
U PG se dodaje 2-5 procenata, a u VG 5-15 procenata. PG(VG) pomešan sa odgovarajućom količinom destilovane vode se naziva baza bez nikotina. Obeležava se sa PG baza 0mg, VG baza 0mg ili VPG 0mg.

Dakle, PG i PG baza nisu isto!
PG baza(0mg) je PG razblažen sa odgovarajućom količinom destilovane vode.
Isto važi za VG, VG-PG baze.

U našoj ponudi imate čist PG i čist VG u većim pakovanjima, kao sirovine. Oni se u tom stanju ne mogu koristiti za parenje!
Da bi od njih dobili PG ili VG bazu bez nikotina – treba dodati gore navedenu količinu destilovane vode. Potrebna količina vode zavisi od opreme koju koristite, od odnosa PG-a i VG-a koji želite da dobijete, kao i od ličnih afiniteta.

Baze sa nikotinom se obeležavaju komponentama koje su “nosači” i količinom nikotina po mililitru tečnosti. Npr PG 6mg, VG 36mg, itd...


Kako napraviti odgovarajuću bazu?
Ukoliko želite da napravite tečnost jačine npr 18mg, treba vam i baza te jačine. Do nje možete doći na više načina:
- kupovinom već gotove baze na toj jačini
- kupovinom jače baze i njenim razblaživanjem

Na primer, ako želite da napravite 200 ml tečnosti jačine 18mg na VPG(50-50) bazi, treba Vam 200ml VPG baze jačine 18mg/ml. Do nje možete doći:
- kupovinom 200ml gotove VPG baze na 18mg
- kupovinom 100ml PG baze na 36mg i njenim mešanjem sa 100ml VG baze bez nikotina
- kupovinom 100ml VG baze na 36mg i njenim mešanjem sa 100ml PG baze bez nikotina

Ako želite da napravite slabiju ili jaču tečnost, odnosno tečnost sa drugačijim odnosom PG-a i VG-a, onda će biti drugačija i matematika koliko se čega meša.

Većina kineskih tečnosti ima bazu gde su PG i VG u približnom odnosu 70-30, dok su evropske tečnosti uglavnom na 50-50 bazi ili 70-30 u korist VG-a.

Koristan alat za pomoć pri doziranju je eJuice Me Up kalkulator, koji možete skinuti sa ove lokacije: LINK

Ukoliko sami pravite nikotinsku bazu i tražite za sebe odgovarajući odnos PG-a i VG-a, probajte na manjim količinama. Neke greške u doziranju se teško ili uopšte ne ispravljaju, ne bi valjalo upropastiti čitavu bocu PG-a, VG-a ili baze zbog loše procene ili lošeg proračuna.
 


2. AROMA

Arome se u spremljenu bazu dodaju u jako maloj količini, samo nekoliko procenata.
Morate imati u vidu da je potrebno određeno vreme da aroma sazri i prikaže se u punoj snazi. 
Za većinu aroma smo naveli preporučene doze, to može da Vam posluži kao polazna tačka. Naravno, Vi dozirajte onako kako Vama odgovara.
Ja više volim da u startu dodam malo više arome, pa po potrebi razblažim ako se nakon sazrevanja(7-21 dan) pokaže da je ukus prejak.

U startu, dok tražite odgovarajuću aromu i njeno pravilno doziranje, važi ista preporuka kao za nikotinske baze: probajte na manjim količinama - 10ml ili manje. Svako od nas ima aromu koju naprosto ne može da pari, bolje je da to ustanovite na manjem uzorku nego da morate da bacite veću količinu spremljene tečnosti. 

Sastojke treba mešati u čistim posudama, koristiti više špriceva za odmeravanje. Nikotin je otrov koji se brzo apsorbuje kroz kožu, zato IZBEGAVAJTE DIREKTAN DODIR SA TEČNOŠĆU. Po mogućstvu prilikom mešanja koristite zaštitne rukavice.

Arome je najlakše dozirati kapanjem u bočicu sa bazom. U zavisnosti od pakovanja arome (tj pipete na bočici arome) i same gustine arome, u jednom ml tečnosti ima 20 – 30 kapi. Za početak uzmite srednju vrednost, što bi značilo da ukoliko hoćete da neku aromu dozirate 3% treba da u 10ml nikotinske baze ukapate ~8 kapi.

Obavezno zapisujte koliko ste arome dodali u koju tečnost, zapisujte i sve naknadne korekcije(razblaživanje tečnosti ili dodavanje arome) koje budete imali. Potrebno je 7-21 dana da tečnost “sazri”, ukoliko svoj miks probate ranije najverovatnije ćete dobiti ukus koji se razlikuje od onoga kakva je ta tečnost zaista. Ovo važi i za naknadno dodavanje arome, tj ako Vam je ukus bio slab pa ste dodali još malo arome – morate sačekati nekoliko dana da se i taj naknadno uneti deo arome lepo razloži. Zbog toga Vam savetujem da ispočetka dozirate malo jače(1% više od preporučene vrednosti), pa da po potrebi razblažite tečnost.

Dok čekate da tečnost sazri, držite je na toplom mestu bez direktne izloženosti sunčevoj svetlosti. Korisno je svaki dan po nekoliko puta protresti bočicu.

 

Nadam se da će Vam eksperiment uspeti, i da ćete kao pravi alhemičari uspeti da sami kreirate omiljeni ukus e-tečnosti. Ukoliko imate neka pitanja ili nedoumice, slobodno nas kontaktirajte na alhemicar@inhalika.com